Cadans en cranklengte

Bij het schoonmaken van mijn velomobiel zag ik tot mijn verbazing dat er op de crank een getal van 155 stond. Volgens Theo is de normale cranklengte van een Strada 170mm, 160mm is ook mogelijk. Bij een lengte van 155mm moet je veel meer kracht zetten dan bij 170mm. En veel meer kracht zetten veroorzaakt onder andere pijnlijke voeten. Jaren heb ik een oplossing gezocht om van mijn brandende tenen af te komen. Ik reed altijd met een cadans van minimaal 80rpm en tenslotte heb ik ter waarde van € 248,= inlegzolen aan laten meten wat al enige verbetering gaf.

Ik zou langere cranks kunnen laten monteren, maar dan kom ik waarschijnlijk met mijn tenen tegen de schuimdeksel die ik altijd onder de 'moterkap' steek. En mijn knieën komen bij een cranck van 170 mm tegen de kap.

Nu ik weet dat de cranks slechts 155mm zijn ga ik mijn cadans met 10 omwentelingen per minuut verhogen en rij nu met een cadans tussen de 90 en 110. Bij de eerste kilometers van de dag is een hoog toerental steeds even wennen. Maar ik laat me niet verleiden om door te schakelen naar een zwaarder verzet voordat ik de 110 rpm heb bereikt. Ben ik eenmaal op snelheid en een beetje warm gedraaid, dan gaat het allemaal soepeler dan voorheen.

Bij snelheden waar ik vroeger moeite had om de trappers rond te krijgen, omdat ik te vroeg overschakelde, trap ik nu soepel een lager verzet. Ik zit niet meer met een frequentie van 80 rpm mijn krachten te verspelen om te versnellen. Nu schakel ik in de buurt van de 105 rpm en begin in de volgende versnelling met minstens 90 rpm. Versnellen gaat makkelijker en voor ik het besef kan ik alweer opschakelen naar een volgende versnelling. Minder kracht op de pedalen levert ook minder pijnlijke voeten op.

Naast het verhogen van de cadans heb ik ook de trappers weer 5 mm naar voren gezet. (zie) Na een paar weken heb ik toch de indruk dat ik vaak sneller rijd, maar gemiddeld over lange afstanden merk ik dat nog niet.

14 mei 2020