Krom

Bij de stoplichten moest ik, zoals de naam al aangeeft, stoppen. Dus terugschakelen en wachten. Toen het licht eindelijk op groen sprong en ik tussen de auto's door links af sloeg bemerkte ik dat rijden in de eerste, en ook de tweede versnelling een boel geratel op leverde.

Voorzichtig reed ik een doodlopende weg in. Doodlopend was in dit geval de juiste aanduiding, want hij eindigde bij een begraafplaats. Maar gelukkig was er ook een klein stukje gras waarop ik mijn velomobiel even op zijn kant kon leggen. Het viel me op dat de derailleurkooi tegen de velomobiel kwam, terwijl ik de derailleurversteller op stand 3 stond.

Nu was is net een 'Fahrradreparaturwerkstatt' gepasseerd. Dus eens even vragen of men tijd had om er na te kijken. Hij was die dag alleen en had geen tijd. Maar gaf mee wel een goed advies. Voorzichtig naar huis rijden en thuis in alle rust bekijken en terugbuigen.

In de 60 km naar huis waren er geen steile beklimmingen, want anders had ik moeten duwen. Om de grootst mogelijke ruimte in de ketting te krijgen schakelde ik vlak voor thuiskomst naar het kleinste blad voor en het kleinste blad achter. Toen het derailleurdeksel er weer af, en het achterwiel laten zakken. In alle rust, zoals het advies luidde, heb ik de boel aanschouwd.

Op de foto is het wellicht wat lastig te zien, maar de inbusbout, en in het verlengde daarvan de inbussleutel, lopen niet horizontaal. Het bevestigingsoog moet haaks op de achteras staan zodat de bout parallel aan de achteras loopt. Een telefoontje naar Velomobiel.nl bevestigde dit. Om te voorkomen dat de derailleur breekt is het bevestigingsoog zo zwak gemaakt dat het kan buigen. Na het verwijderen van de derailleur kan je met een baco het bevestigingsoog voorzichtig terugbuigen.

In het gebruikershandleiding staat: "Let op als je de fiets achteruit laat rollen. Als de derailleur niet goed staat (als bijvoorbeeld bij stilstand geschakeld is) kan de ketting blijven hangen en (met grote kracht) de derailleur en kettingspanner meetrekken en beschadigen. Stop dus meteen als je kettinggeluid hoort bij het achteruitrijden."

Maar ik was me van geen kwaad bewust. Maar achteraf denk ik dat het volgende de oorzaak is geweest.

Ik reed in Duitsland, met een redelijke snelheid, op een 'Radweg' aan de linkerkant van de weg. Hier en daar wat bochtjes en struiken en plotseling, vlak voor een rotonde, is er dan het einde. De bedoeling is dan dat je met een haakse bocht rechtsaf de rotonde op gaat. Dus afremmen terugschakelen, uitkijken en stuur naar rechts. Behalve dat ik haaks naar rechts moest bleek dat het fietspad ook nog lager lag dan de straat dus ik moest ook nog iets omhoog. Op papier zou dit wel gaan, maar er kwam op dat moment een auto aan. Toen was de snelheid er uit en ik had blijkbaar niet goed teruggeschakeld; dus het ging niet. Ik liet mijn velomobiel achteruit terugzakken op het fietspad. In alle rust heb ik daar teruggeschakeld en ben met gepaste snelheid de rotonde voor de tweede keer genaderd en nu met succes gerond.

Als je een keer te laat geschakeld hebt en je hoort geratel, en staat bijna stil, kun je proberen terug te schakelen zodat de derailleurkooi weer recht onder het tandwiel komt waar de ketting nog op ligt. Je kunt ook heel voorzichtig vooruit trappen. Heb je de pech dat je helling op rijdt dan wordt dit wat lastiger. Stap uit. Rijd de velomobiel niet achteruit.

Rijd niet met een velomobiel achteruit als je vooruit al gekraak hoort.

14 mei 2020