Op 25 mei 2016 heb ik voor het eerst in een Strada gereden. Twee dagen later Strada #5 besteld en die kon ik op 4 juni gaan halen.
Om de Strada thuis te krijgen beschik ik over een Hyundai I10 met trekhaak. Als je een Strada op een aanhanger wilt vervoeren moet je een aanhanger huren of kopen. Kopen is geen optie omdat ik dan de aanhanger ook ergens moet neerzetten. Huren vind ik lastig, want ik wil ook iets hebben wat ik kan gebruiken als ik eens met pech kom te staan. Daarom heb ik gekozen voor de Strada op het dak.
Er zijn diverse plaatjes te vinden van een velomobiel op het dak van een auto. Dat varieert van 3 schuimblokken tot hefinstallaties met dubbele rails. Mijn garage adviseerde om de velomobiel niet op het dak te zetten omdat er dan deuken in zouden komen. Dus heb ik een dakdrager gekocht. Deze twee rails, die van links naar rechts lopen, liggen slechts 60 cm uit elkaar. Hierop moet dan een Strada met een wielbasis van 130 cm en een totale lengte van 265 cm.
Om het geheel zo licht mogelijk te houden heb ik op deze dakrails één aluminium L-profiel bevestigd. Hierop steunt het achterwiel. De voorwielen komen op de voorste dakrail te staan. Twee blokjes zorgen er voor dat het achterwiel niet te veel naar voren en achteren kan bewegen, en dan blijven de voorwielen op de voorste drager staan. Het achterwiel wordt met twee en elk voorwiel met één riempje vastgezet.
Hoe eenvoudig is het om een Strada op de auto te tillen, of hem er af te halen, zonder dat hij het dak raakt? Een Strada weegt 35 kg en kun je met twee personen tillen. Dat is per persoon dus voorzichtig manouvreren met 17,5 kg boven je hoofd. Geen idee of dat makkelijk gaat.
Als ik een gesloten platform zou hebben in plaats van een L-profiel en een dakrail, zou het waarschijnlijk veel makkelijker gaan. Daarom heb ik een platform gemaakt wat alleen bij het laden en het lossen op de auto ligt. Hierdoor is de dakbelasting minimaal, en vang je geen extra wind. Het platform hoeft niet watervast te zijn, omdat het alleen tijdens laden en lossen wordt gebruikt.
Het laden gaat vanaf de rechter zijkant. De voorwielen wordt op het platform gezet, waarbij het rechter voorwiel boven de dakrager staat. Dit wiel staat in een omrand vierkant wat er voor zorgt dat de velomobiel bij het manouvreren op het platform een minimale bewegingsvrijheid heeft. Je moet het linker voorwiel naar zijn plaats bewegen, en het achterwiel op het L-profiel zetten. (Rijden gaat niet, want de Strada staat op de handrem)
Achterwiel en voorwielen stevig vastzetten, en platform verwijderen. Rijden maar.
Als de velomobiel naar voor en achter kan bewegen, is het mogelijk dat hij van dakdrager af rolt. Hij kan alleen naar voor en achter bewegen het achterwiel dat ook kan. Het achterwiel zit daarom met twee spanbandjes vast die dat voorkomen.
Op 4 juni werd alles met succes getest. Als de velomobiel eenmaal met vier "Velomobiel.nl-riempjes" vast zit kun je er gerust 80 a 100 km/h mee rijden.